Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Szülésre készülve

2011. szeptember 26. - AnitUp

Több szerepe is van a szülésre felkészítő programnak egy pár életében. A leendő szülők sok, a magzat helyzetével, a vajúdással, a gyermekággyal, az újszülött fogadásával kapcsolatos információt kaphatnak. 

A tanfolyamokat vezető szakemberek eloszlathatják kételyeiket, aggályaikat, válaszolnak kérdéseikre. Rendszerint előre elkészített tematika szerint haladnak a foglalkozások, de ez nem jelenti azt, hogy a kismamák és kispapák ne kérhetnék, hogy egy-egy számukra lényeges témával foglalkozzanak.

Egy szülésre felkészítő tanfolyam gyakorlati hasznán túl megnyugtathatja a kismamát, így nem lesz túl sok váratlan élmény, esemény, amikor eljön a baba érkezésének ideje. 

Ha felkészültek, nyugodtabban, higgadtabban várhatják a szülést. A tanfolyamokon pedig más kismamákkal, kispapákkal ismerkedhetnek, akár új barátokat találhatnak. Mindenesetre lesznek olyanok a tréningen, akikkel tapasztalataikat kicserélhetik, akikkel együtt készülhetnek a nagy napra.

Bár tanfolyamonként és résztvevőként változhat a felkészítés tematikája, rendszerint a következő területekkel foglalkoznak:

-terhesség alatti higiénia, mentálhigiénia

-vajúdást segítő technikák

-szülési testhelyzetek, szülési módok

-szülési fájdlomcsillapítás

-hüvelyi szülés és császármetszés

-intimtorna, kismedencei izomzat erősítése

-légzéstechnika

-a gyermekágy szerepe

-szoptatás

-babakelengye és felkészülés a baba érkezésére

-szülést segítő társ

-családjogi, társadalombiztositási törvények és rendeletek

-konzultációs lehetőség, vetítés

Ha a pár, vagy a leendő édesanya szeretné ezeket az információkat archiválni, akkor szüléssel, vajúdással foglalkozó könyvekkel, CD-vel, online tanfolyamok letöltésével is kiegészíthetik a tréningeket.
Néhány az online tanfolyamok közül:
http://www.szulesfelkeszitotanfolyam.hu
http://onlineakademia.hu/course.php?id=12

Könyvek:
Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez
Farkas Éva: A születés újjászületése
Armstrong, Penny és Feldmann, Sheryl: A születés művészete

A szülésre felkészítő tanfolyamokat attól függően tartják, hogy a jelentkezők mikor érnek rá. Így Budapesten választhatunk például esti, munkaidő után tartott, vagy hétvégi tréningek közül. Más hazai városokban is igyekeznek a jelentkezők igényeihez igazodni a programot.

Gyakran védőnők vagy bábák szervezik a foglalkozásokat, de egyre több dúla segítségét kérhetjük a szülés előtt, a szülés közben és utána is.

Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr933257828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzskaa 2011.10.21. 13:36:08

Amíg várjátok a babát, gondoljatok arra, hogy ti is ilyen gyönyörűségeket vártok: surl.hu/hhKB3d :)
süti beállítások módosítása