Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Járművek

2011. szeptember 22. - AnitUp

Ebben a kora őszi nyárban, amíg még nem köszöntenek be az esős napok, használjuk ki a lehetőségeket, és legyünk minél többet a szabadban.Vegyük elő a kis műanyag járműveket: a kisautót, kismotort, mindenféle keréken guruló csodajárgányt, a friss levegőn jó az intenzív mozgás kisgyermeknek, anyukának. 

Motorok, kisautók

Amikor már biztonsággal jár a kisgyermek vehetünk neki műanyag motort, kisautót. A kisautóknál az ülés felhajtható, így van lehetőség a “kincseket” belepakolni. Érdemes a járgány vásárlásakor ellenőrzni, hogy a baba lába leér-e, mivel az ülőfelület nagyon széles. A műanyag kismotorok többféle méretben kaphatók, így minden korosztályban megtalalájuk améretben megfelelőt. Minden gyerek imádja ezeket a műanyag motorokat,  a szülők pedig szívdobogva figyelik, hogy az előbb még kúszó-mászó kisbabájuk ma már iszonyatos gyorsasággal  hajta a kismotort. A kicsik meg élvezik a szabadságot, a sebességet, amit a kismotor ad nekik.

A műanyag járműveken való közlekedés nagy vesztese persze a baba cipője, ami áldozatul esik -a lábbal hajtás és fékezés következtében-  a járda aszfaltjának.

Érdemes beszerezni olyan lábbeliket, amelyek orrát vastag gumival látták el, illetve már lehet kapni baba- vagy játékboltokban erre a célra kifejlesztett cipőre csatolható “védőkupakot”.

Ez a kis szerkezet a cipő orrára húzható, és a bokánál tépőzárral rögzíthető, ami így megvédi a gyerkőc lápujjait, illetve a cipő orrát is.

Sokak szerint a későbbiekben gondot okozhat a kismotorról más, pedállal hajtható járművekre való áttérés, mert a gyermek nehezen tanulja meg a pedáltekerést. Előbb-utóbb azért elsajátítják a biciklizés művészetét is.

Bicikli

A biciklizés egy nagyon bonyolult és összetett mozgás, ahol kormányozni, tekerni, nyomni a pedálokat és egyensúlyozni is kell egyszerre.

Vannak akik a  háromkerekű  biciklivel kezdik, legtöbben azonban a kétkerekű  bicajt választják a két kis pótkerékkel.

Amint ráállt a lábuk a pedál használatára, már nagy magabiztonsággal száguldanak. Arra mindenképpen tanítsuk meg a gyerkekek, hogy miként kell kanyarodni, fékezni, megállni.

A biztonságos biciklizéshez hozzátartozik az alapvető KRESZ ismeretek, ilyenkor azokat az alapvető közlekedési szabályokat  “tanulják” meg a gyerekeket, amelyekre szükségük lesz az utcán való közlekedéskor.

Ezek között szereplnek azok az elemi szabályok, mint például: mindig meg kell nézni, hogy jön-e autó, másik biciklis, gyalogos. Figyeljünk a velünk együtt közlekedőkre, Ne felejtsünk el jelezni irányváltoztatáskor (ehhez szükséges megtanulni egy kézzel is biztonságosan tartani a kormányt)!

Ezután lassan megismerkedhetnek a jelzőtáblákkal is, erre remek lehetőség a tömegközlekedési eszközökön utazás, vagy egy kellemes közös séta, illetve ha autóban ülünk éppen, a piros lámpánál.

Biztonságosan

Bármelyik közlekedési eszközt használja éppen a kisgyermek, soha ne feledkezzünk meg a védőfelszerelésről.

Nagy valószínűséggel az első időszakban  nehézkes lesz rávenni a gyerkekek, hogy használják a bukósisakot, de a későbbiekben már ő szól ránk, ha mi nem vennénk magunkra biciklizéskor a fejvédőnket.

Talán akkor van legkönyebb dolgunk, ha már az elején következetesen minden alkalommal használjuk  a védőfelszereléseket, már akkor is, amikor a mi biciklinken utazik a babaülésben.

Érdemes körülnézni a sportboltokban, mert széles szín- és méretválasztékból tudjuk kiválasztani a gyermeknek tetsző és a mi péztárcánknak is megfelelő bukósissakot.


A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr883245885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása