Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Terhességi herpesz

2011. július 23. - AnitUp

Ritkán előforduló bőrkiütés a herpes gestationis, vagyis a terhességi herpesz. Herpeszre emlékeztető kiütések, hólyagok jelennek meg a kismama testén, leginkább a hason. A terhesség 9. hete után, illetve a szülés után is megjelenhetnek.

Babavárás idején előfordulhat, hogy a kismama érzékeny, irritációra hajlamos bőrén átmenetileg vagy tartósan viszkető kiütések jelennek meg. Ha ezek a kiütések szokatlanul erősen viszketnek, hólyagok jelennek meg a testen, jellegzetesen a has táján, akkor haladéktalanul orvoshoz kel fordulni, mert előfordulhat, hogy a kismama az úgynevezett terhességi herpesztől szenved. 

Autoimmun reakció

A kiütést, elnevezése és megjelenése ellenére, nem herpeszvírus okozza. Valójában autoimmun betegség, a terhesség alatt képződött, a szervezet saját szöveteit megtámadó ellenanyagok az okozói. Jóindulatú betegség, az életet nem veszélyezteti.

Általában a terhesség 9. hete után jelenik meg, és egészen a szülésig tart. Gyakran a szülés után felerősödnek a tünetek, sőt, a következő terhesség idején is vagy fogamzásgátló tabletta szedése nyomán is kiújulhat. Néha az újszülötteken is megjelenik, majd néhány hét múlva kezelés nélkül elmúlik.

Tünetei

A jellegzetes, herpeszre emlékeztető hólyagok és kiütések általában a hason, a köldök körül jelennek meg, majd a comb felé is terjednek, de előfordulhatnak a test más részén is. A folyadékkal telt, szabálytalan hólyagokat udvar veszi körül, illetve a hólyagok gyakran gyűrű alakban helyezkednek el.

A kiütés kellemetlen velejárója a kínos viszketés. Ilyenkor könnyen megsérülhet a bőr, és másodlagos fertőzés jöhet létre, ennek nyomán pedig hegek alakulhatnak ki a bőrön

Kezelése

Elsősorban a kínzó viszketés enyhítésére szolgál a kezelés, másodsorban pedig arra, hogy ne terjedjen tovább a kiütés. Ha a kismama ilyen vagy ehhez hasonló hólyagos kiütéseket észlel magán, haladéktalanul forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen összetételű kenőcsöt, folyadékot, gyógyszert kap.  

Súlyosabb esetben kortikoszteroidot alkalmaznak külsőleg, vagy akár szájon át szedve. Bizonyos esetekben antihisztaminokat írnak fel a várandós nőknek, főleg megelőzésképp, de alkalmanként kezelés gyanánt is. A diagnózis felállítása, a kezelés beállítása minden esetben az orvos feladata. Csak az orvos tudja eldönteni, mi az az orvosság, és mi az a dózis, ami még nem árthat sem a babának, sem a mamának.

Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr493091297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása