Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Szülés utáni étrend

2011. május 02. - AnitUp

Általában a kilenc hónap igen sokat felhasznál a tápanyag-készleteinkből. Ha különösen hosszú volt a vajúdási szakaszunk, vagy sok vért vesztettünk, akkor ez még hangsúlyosabban igaz. Az egészséges étrend segít a feltöltődésben, és abban, hogy el tudjuk látni az újszülöttet.

A kisbabával való foglalatosság során, főleg, amíg a baba napirendje kialakul, kevés időnk marad főzni. Régi, jól bevált intézmény falun a gyermekágy,  amikor a kismama nőrokonai az első hat hétben minden házimunkát átvállalnak, és beosztják maguk között a főzést. Ez városi környezetben se megvalósíthatatlan, főleg, ha a család kiterjedt baráti körrel rendelkezik, ahol az ismerősök hajlandók ebben besegíteni. Nagy terhet tudnak így levenni a kismama válláról, megkönnyítve az alkalmazkodás folyamatát.

Ha szoptatunk, tisztában kell lennünk azzal, hogy ez legalább olyan megterhelő tevékenység, mint a terheség. Étrendünknek biztosítania kell a baba tápanyag-szükségletét. Ezen kívül elegendő vitamint és ásványi anyagot kell tartalmaznia ahhoz, hogy mindkettőnk számára elegendő legyen.

A terhesség alatt felhalmozott testzsír jól jön a szoptatás megnövekedett energiaigényeinél. De még ezt figyelembe véve is növelni kell az energiabevitelt a tejtermelés időszaka alatt. Gondoskodjunk elegendő mennyiségű folyadékbevitelről – legalább annyira lesz szükségünk, mint a terhesség alatt.  A folyadék legyen szénsavmentes ásványvíz, frissen facsart gyümölcslé, gyümölcstea, de kerülni kell az alkohol-, és a koffeintartalmú italokat, valamint ajánlott lemondani a szénsavas, cukros üdítőről is.

Menüterv szoptatós anyák számára

Reggeli

Dúsított gabonapehely sárgabarackkal és tejjel
Főtt tojás pirítóssal és vajjal
Naracslé banánnal és eperrel
 

Ebéd

Krumpli sülthallal és fejes salátával
Tonhalas-spentótos spagetti
Avokádóval és fetával töltött sós palacsinta

Vacsora

Grillezett báránysült párolt zöldséggel
Párolt tofu spagettivel
Fehér hal sajtszósszal, főtt krumplival és salátával

Desszert

Kivi joghurttal
Aranygaluska
Madártej

Tápanyagban gazdag rágcsálnivalók:

Aszalt gyümölcsök: füge, sárgabarack,áfonya - kiváló vas- és energiaforrás
Banán – káliumban gazdag, ami a szervezet vízháztartását szabályozza
Tej és sajt – a kálcium miatt
Dúsított gabonapehely – a B-vitamin miatt
Napraforgómag – cinket tartalmaz, ami elősegíti a gyógyulási folyamatokat
Paprika, brokkoli, koktélparadicsom – megszokszorozza a szervezet C-vitamin-tartalmát
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr32871833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása