Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Támogató munkahelyek és a távmunka

2011. április 18. - AnitUp

Gyermeket nevelni, emellett munkát vállalni nem lehetetlen feladat, bár jó szervezési képességeket igényel. Nagyrészt azonban azon múlhat az anyuka karrierje, hogy a munkahelye élen jár-e kisgyermekes munkavállalói támogatásában, és a családja mennyit tud segíteni.

Már hazánkban is léteznek követendő példák arra, hogyan tarthatja meg egy vállalat azokat a női alkalmazottait, akik gyermeket, gyermekeket nevelnek. A társadalmilag felelős munkáltatók programjaikkal, stratégiájukkal a női dolgozók speciális igényeire is figyelnek. Fontos számukra, hogy az anyukák az otthon töltött idő után minél könnyebben térhessenek vissza dogozni. Ügyelnek arra, hogy az édesanyák se maradjanak le szakmai képzésekről, és hogy a gyermekvállalás ne legyen akadálya az előrelépésnek.

Támogató munkaadók

Társadalmilag felelős munkahelynek az nevezhető, ahol a sokszínűség és a sokféle gondolkodásmód, nézőpont nem hátrány, hanem előny. Például csupán azért, mert valaki nő és gyermeke van, aki időnként megbetegszik, és akiért időben oda kell érnie a bölcsődébe vagy az óvodába, nem szenved hátrányt, hanem a többiekkel egyenlő bánásmódban részesül. Családbarát az a munkahely, ahol a magánélet és a munka összeegyeztethető.

Családi összefogás

Emellett ugyanilyen türelmet és segítőkészséget kíván a család többi tagjától is, ha a babázás közben vagy után a kismama újra dolgozni kezd. Lehet, hogy otthon végezhető feladatokat tud vállalni, az is elképzelhető, hogy részmunkaidőben dolgozhat. De ekkor is szüksége lesz párja, szülei, anyósa, apósa és természetesen testvérei, barátnői támogatására. Ők is vigyázhatnak időnként a picire, és az apuka elmehet táppénzre, ha beteg a kicsi.

GYED alatt nem tudunk dolgozni

Az újszülöttek és az egészen kicsi babák mellett természetesen egyetlen mamának sincsen ereje és ideje arra, hogy bármilyen munkát elvállaljon. Aki GYED-et, vagyis gyermekgondozási díjat kap, az nem is dolgozhat, még részmunkaidőben sem. Azok az egyéni vállalkozók is igényelhetik a GYED-et, akik nyilatkoznak arról, hogy eközben vállalkozói tevékenységet nem folytatnak.

Gyakran a kicsi egy éves koráig nem is kívánja az anyuka, hogy még dolgozzon is, éppen elegendő feladata van a gyermeke mellett. Általában egy éves korig szoptatják a mamák a babákat, már csak ezért sem dolgoznak.

Otthonról végezhető munkák

Ha olyan megbízást kap a kismama, amivel anyagilag jobban jár, mint a GYED-del, akkor érdemes a GYED helyett ezeket a feladatokat elvállalni. Akár otthonról is végezhető például az adminisztráció. Külföldön egyre gyakoribb, hogy az otthon maradó nő kap a cégtől telefont, laptopot, nyomtatót a munkához, a fontos az, hogy ellássa a munkáját. Azt már rá bízzák, milyen időbeosztással.

Távmunka lehet a fordítás, a könyvkiadói illetve újságírói szerkesztési feladatok, a lassan nálunk is népszerűvé váló skype-os nyelvoktatás, a könyvelés, a pályázati adminisztráció és a pályázatírás, a tudományos segédmunka vagy kutatómunka, az oktatásszervezés, az üzleti levelezés és a többi. Ha a kicsi bölcsibe megy, az anyuka például óraadó tanárként, részmunkaidős pedagógusként is dolgozhat.

Előfordul az is, hogy a munkáltatója ad az anyukának otthon is elvégezhető feladatokat, és rendszeresen konzultálnak a kismamával. A folyamatos kapcsolattartás nagyon fontos azoknak a nőknek, akik nem szeretnének választani a család és a munka között, hanem a kettőt egyszerre vállalják.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr862836920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása